Translate

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Αγία Εβδομάδα


Κυριακή των Βαΐων
(Το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μ. Δευτέρας)
Την Κυριακή των Βαΐων εσπέρας  τελείται η ακολουθία του Νυμφίου. Νυμφίος είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός του οποίου την εικόνα, φορώντας την χλαμύδα την κόκκινη, το αγκάθινο στεφάνι και κρατώντας το καλάμι παρουσιάζεται στο κέντρο των Ιερών Ναών.  Κι εμείς ψέλνομαι το «Ιδού ο Νυμφίος Έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…». 

Την ημέρα αυτή μας φέρνει σαν παράδειγμα η Εκκλησία μας τον Πάγκαλο Ιωσήφ (ο προτελευταίος υιός του Ιακώβ), η ζωή του οποίου προεικονίζει τη ζωή του Χριστού. 

Είναι γνωστή η ιστορία του Παγκάλου Ιωσήφ από την Παλαιά Διαθήκη όπου τα αδέλφια του οδηγημένα από ζήλια προσπάθησαν να τον εξοντώσουν ρίχνοντας τον μέσα στο πηγάδι. Μετά όμως, για να μην έχουν τύψεις ότι τον σκότωσαν, τον πώλησαν σαν δούλου σε κάτι βεδουίνους που πήγαιναν στην Αίγυπτο. Εκεί οι βεδουίνοι τον πώλησαν με τη σειρά τους σε ένα πλούσιο άρχοντα της Αιγύπτου, τον Πετεφρή ο οποίος συμπάθησε την τιμιότητα του Ιωσήφ.

Παρόλα αυτά, η γυναίκα του Πετεφρή ήθελε να ρίξει τον Ιωσήφ στο κρεβάτι μαζί της. Ο Ιωσήφ αντιστέκεται και αρνείται να πάει με τη γυναίκα του Πετεφρή. «Πως μπορώ να αμαρτήσω; Με βλέπει ο Θεός!» Η γυναίκα όμως του Πετεφρή ψευδός κατηγόρησε τον Ιωσήφ ότι πήγε μαζί της με αποτέλεσμα να ρίξουν τον Ιωσήφ στη φυλακή. Εκεί ο Ιωσήφ ερμηνεύει τα όνειρα του Φαραώ και σαν αποτέλεσμα δοξάζεται και τιμάται! Έτσι μας δείχνει και εμάς παράδειγμα προς μίμηση στη ζωή μας. Επίσης η Εκκλησία μας προβάλλει την άκαρπη συκιά που ξεράθηκε εξ’ αιτίας ακριβώς αυτής της ακαρπίας της!! Και εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές συμπεριφερόμαστε σαν τα άκαρπα δέντρα…χωρίς ουσία και έργα ΑΡΕΤΗΣ!

Μεγάλη Δευτέρα
(Το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μ. Τρίτης)
Την Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ τελείται η ακολουθία του Νυμφίου ενώ η Εκκλησία, μάς υπενθυμίζει την παραβολή των Δέκα Παρθένων.  5 ήταν φρόνιμες και 5 μωρές!! Το βασικό μήνυμα της παραβολή είναι ότι το τέλος της επίγειας ζωής μας παραμένει άγνωστο. Γι αυτό χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας. Να βάλουμε στην άκρη τις βιοτικές μας μέριμνες «Μή μείνουμε έξω του Νυμφώνος Χριστού». Επίσης η Εκκλησία μας προβάλλει και την παραβολή των ταλάντων…κι εμείς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά κάθε τάλαντο-χάρισμα του Θεού προς σωτηρία των ψυχών μας, προς δόξα του Θεού και διακονία των ανθρώπων.


Μεγάλη Τρίτη
(Το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μ. Τετάρτης)
Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ τελείται η ακολουθία του Νυμφίου ενώ η Εκκλησία, μάς υπενθυμίζει δύο πρόσωπα: την αμαρτωλή γυναίκα και τον Ιούδα ο οποίος από μαθητής έγινε προδότης.  Η πόρνη γυναίκα μετανοημένη έρχεται να αλείψει μύρα τα άχραντα πόδια του Χριστού μας εκδηλώνοντας έτσι την μετάνοια της. Ο Ιούδας κυριαρχημένος από την φιλαργυρία του, προδίδει τον Κύριο για 30 αργύρια!! Και εμείς με τον τρόπο της ζωής μας ΄προδώνουμε΄ τον Χριστό. Γι αυτό, ας προσεγγίσουμε με μετάνοια ειλικρινή το Χριστό…η ζωή μας να προσαρμοστεί με το θέλημά Του, όχι με το δικό μας ή το θέλημα του Κόσμου!!!


Μεγάλη Τετάρτη
(Το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μ. Πέμπτης)
Την Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα τελείται το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Ο Ιερέας μας σταυρώνει με αγιασμένο λάδι το οποίο γίνεται εις ίαση ψυχής και σώματος!  Αμαρτίες μικρές τις οποίες πιθανόν να έχουμε ξεχάσει να εξομολογηθούμε συγχωρούνται – όχι όμως σοβαρά αμαρτήματα ή αμαρτίες που σκόπιμα αποκρύψαμε στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Επίσης μετά τελείται η ακολουθία του Νιπτήρα.

Τέσσερα γεγονότα προβάλλονται από την Αγία μας Εκκλησία:
(1)     ανάμνηση του Χριστού που έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του και με το γεγονός αυτό μας διδάσκει την ταπείνωση
(2)     ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή η παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, Το Μυστήριο των Μυστηρίων
(3)     η προδοσίας του Ιούδα καθώς επίσης
(4)     η προσευχή του Κυρίου μας στον κήπο της Γεθσημανή.


Μεγάλη Πέμπτη
Την Μεγάλη Πέμπτη πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου εις ανάμνησιν του Μυστικού Δείπνου. Η κατανυκτική αυτή Θεία Λειτουργία και οι υπέροχοι ύμνοι μας ανεβάζουν στο υπερώο των Ιεροσολύμων, συνδαιτυμόνες του Θεανθρώπου Χριστού και της όλης Εκκλησίας.
Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ τελείται η ακολουθία των Παθών, δηλαδή ο όρθρος της Μ. Παρασκευής. Σε αυτή την ακολουθία έχουμε την ανάμνηση της σύλληψης, δίκης, μαστιγώματος, χλευασμού και σταύρωσης του Χριστού.
Κατά την ακολουθία των Παθών διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που εξιστορούν τα γεγονότα των Παθών και της Σταύρωσης του Κυρίου. Βλέποντας το βάθος των παθημάτων Του, να βεβαιωθούμε για μια ακόμη φορά για την παντοδυναμία και την άπειρη αγάπη Του και να δοξάσουμε το Σταυρό και το Άχραντο Πάθος Του.
«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…»

Μεγάλη Παρασκευή
Επιτάφιος
Την Μεγάλη Παρασκευή (πρωί) τελούνται οι Μεγάλες Ώρες. Κατά την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, σε κάθε Ώρα διαβάζεται και ένα Ευαγγέλιο που εξιστορεί τα γεγονότα της Σταύρωσης και της Ταφής του Κυρίου. 
Τι άλλο μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, που συναισθάνεται το τι έγινε στο Γολγοθά το πρωί της Μ. Παρασκευής, από το να κλάψει συντετριμμένος, καθώς βλέπει το Λυτρωτή του «κρεμάμενον επί σταυρού» με συντροφία δύο ληστές και ένα ατέλειωτο πλήθος ανθρώπων που των κορόιδευε; Ας αναλογιστούμε το πάθος του Κυρίου και ας προσπαθήσουμε να το ακολουθήσουμε στο ελάχιστο.
Αμέσως μετά τις Ώρες τελείται ο Μέγας Εσπερινός όπου γίνεται και η Αποκαθήλωση. Την ώρα που διαβάζεται το Ευαγγέλιο βγαίνει από το Ιερό ο Ιερέας κρατώντας λευκό σεντόνι, κατεβάζει τον σταυρωμένο Χριστό από τον σταυρό, τον τυλίγει με το λευκό σεντόνι και τον βάζει πάνω στην Αγία Τράπεζα. Ο Ιερέας συμβολίζει τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας, που ήταν κρυφός μαθητής του Χριστού και ο οποίος μαζί με τον Νικόδημο ζήτησαν να πάρουν το σώμα του Κυρίου να το ενταφιάσουν, αφού πρώτα το άλειψαν με μύρα.
Μετά γίνεται η λιτάνευση και τοποθέτηση του επιταφίου.
Το βράδυ, τελείται ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου. Ο Κύριος κατεβαίνει στον Άδη. Τον νικά και ελευθερώνει τις ψυχές των νεκρών. Οι πιστοί ψάλλουμε μπροστά στον Επιτάφιο τα εγκώμια και καρτερούμε την Ανάσταση!

Μέγα Σάββατο
Το Μέγα Σάββατο το πρωί τελείται ο εσπερινός της μεγάλης και κοσμοσωτηρίου εορτής του Πάσχα. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα και αποτελεί εισαγωγή στην Ανάσταση (γι αυτό και ο λαός την ονομάζει και «πρώτη Ανάσταση»). Με πόθο ψάλλουμε το «Ανάστα ο Θεός κρίνον την γήν...». Στην πατρίδα μας συνηθίζεται και πέφτουν τα μαύρα όπως λέμε...δεν είναι όμως Ανάσταση ακόμα.

Σημειώνεται ότι το Μέγα Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο του χρόνου που ΔΕΝ τρώμε λάδι. Είναι αυστηρή νηστεία!

Κυριακή του Πάσχα
Η εορτή των εορτών. Ο Κύριος, που σταυρώθηκε για εμάς, αναστήθηκε και μας έσωσε από την δουλεία του διαβόλου και της αμαρτίας. Και μας οδηγεί από το θάνατο στη ζωή. Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, με χαρά ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη» και συμμετέχουμε μέχρι τέλους στην αναστάσιμη Θεία Λειτουργία...την πιο σύντομη και πιο ωραία Θεία Λειτουργία του Χρόνου!!

Ας μην την χάσουμε αδελφοί, διότι δυστυχώς υπάρχει η κακή συνήθεια ο κόσμος μετά το Χριστός Ανέστη να φεύγει από την εκκλησία και να πηγαίνει να φάει τη σούπα και τα κόκκινα αυγά του!! Ούτε η σούπα ούτε τα αυγά θα φύγουν από τη θέση τους...μας περιμένουν. Να χάσουμε όμως την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία είναι μέγα σφάλμα!!

Καλή Ανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου